Planning & voorbereiding

In 1995 zijn Meta en ik voor het eerst naar Amerika geweest. Maxim was nog niet geboren en de US dollar kostte fl. 1.60, wat toen een historisch dieptepunt was.

Al jaren kriebelt het om weer eens terug te gaan maar we wilden wachten tot Maxim oud genoeg was. Nu aan het einde van de lagere schooltijd leek het ons dat hij er wel klaar voor is, in de zomer van 2008 gaan we dus terug! Mét kind van 11 (tijdens de vakantie wordt hij 12) en bij een dollarkoers van omgerekend fl 1.43.

We rijden ongeveer dezelfde route als vorige keer, maar het verschil zit hem er in dat we nu dichter bij de attracties zitten (een hotel in de Grand Canyon in plaats van 80 kilometer er vandaan) en dat we op meerdere plaatsen twee of drie nachten blijven hangen. Lekker rustig chillen!

Als je op het kaartje klikt krijg je een grotere versie te zien. De gele labeltjes zijn geen dagnummers maar routepunten, we gaan 25 dagen en geen 33 🙁

Plannen van de reis

Bij het voorbereiden van de reis hebben we allereerst geprobeerd om bij een touroperator een kant-en-klare reis te vinden die aan onze wensen voldeed, maar dat bleek onbegonnen werk. Er is altijd wel iets niet zoals je wilt.

We zochten een reis van 25 dagen met daarin wat rustpunten waar we twee of meer nachten zouden overnachten omdat we voor Maxim niet teveel wilden rijden. Nadeel van de meeste kant en klare reizen is dat als je langer gaat, ze de route ook langer maken, dus dan rij je nog steeds elke dag 300 a 400 kilometer. Je ziet dan weliswaar meer, maar moet elke dag weer je boeltje pakken en op pad. We doen dus geen San Diego en ook geen Phoenix/Tucson, maar dat is een bewuste keuze.

We hebben zelf eerst een dag-tot-dag planning gemaakt en die heb ik naar Tioga Tours gemaild. Die hebben er de vluchten, auto en hotels bijgezocht. Door wat te schuiven met vertrek en aankomstdatum konden we de vlucht nog iets goedkoper krijgen. De hotels in Las Vegas hebben we zelf geboekt omdat dat handiger was dan wanneer Tioga Tours dat zou doen.

KLM is de enige maatschappij die rechtstreeks op L.A. of San Francisco vliegt, maar op die vluchten heb je nog geen videoschermpje in je stoel, en dat was wel een vereiste. We vliegen nu met United met een overstap in Chicago.

Toiga Tours was ook erg behulpzaam bij het wat logischer maken van de planning en had nuttige tips om hotels op bepaalde strategische plaatsen te nemen zodat we optimale planning zouden krijgen (lang rijden waar het minder interessant is en korte ritten op de mooiere plaatsen).

De hotels vantevoren boeken heeft als nadeel dat je geen vrijheid hebt om ergens langer te blijven of eerder weg te gaan als het niet zo bevalt. Een voordeel daarvan is echter dat je hotels dichtbij of in de parken hebt, iets wat je zeker niet op de bonnefooi lukt als je zoals wij in het hoogseizoen reist.

Routekaartjes

De routekaartjes zijn gemaakt met Microsoft Streets & Trips. In eerste instantie lijkt Google Maps of Google Earth erg handig, maar Streets & Trips heeft net wat voordelen, zoals dat je de route kunt opslaan om ‘m later weer te bewerken en dat als je in Amerika bent je de route van de volgende dag kunt raadplegen zonder verbinding te moeten maken met internet. Helaas kan je dit pakket niet in NL kopen en kan je het ook niet bij Amazon kopen en naar NL laten verzenden, dus moet je het stiekum downloaden (en dan eventueel een officiele versie kopen als je in Amerika bent, het is niet erg duur)

Eén antwoord op “Planning & voorbereiding”

Reacties zijn gesloten.